تامین مالی جمعی چیست؟

تامین ما‌لی جمعی که ترجمه فارسی Crowdfunding است و ممکن است در برخی منابع نیز سرمایه گذاری جمعی نامید‌ه شود، به تامین وجوه نقدی مورد نیاز یک کسب و کار و یا موسسه برای شروع یا ادامه یک فعالیت، پروژه و یک طرح گفتـه می‌شود. همانطور که از نام آن پیداست کراد فاندینگ (Crowdfunding) از ترکیب دو واژ‌ه Crowd به معنی جمع و جمعیت و همچنین funding به معنی تامین مالی تشکیل شد‌ه است. این نکته خود نشان می‌دهد که سرمایه مورد نیاز متقاضیان این روش تامین مالی، از تعداد بسیار زیادی از سرمایه گذاران جمع آوری می‌شود و در ازای آن سود نقدی، سهام یا هر نوع پاداش دیگری دریافت می‌کنند. علاوه بر کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME)، استارتاپ‌ها، طرح‌ها دانش بنیان، طرح‌های حوزه زیست فناوری، نانو، فناوری مالی، اینترنت اشیاء، سخت افزار، بازی و سرگرمی، محتوا، آموزش، خدمات کسب و کار، خدمات شهری، گردشگری، محیط زیست، پزشکی و سلامت نیز می‌توانند از طریق پلتفرم‌ تامین مالی جمعی تامین مالی شوند

سازوکار تامین ما‌لی جمعی چگونه است؟

پیش از اینکه سازوکار تامین ما‌لی جمعی را شرح دهیم لازم است که با چند اصطلاح مهم تامین مالی جمعی آشنا شوید که در کل فرآیند کراد فاندینگ بسیار با آن‌ها مواجه خواهید شد.

عامل: به شخص حقوقی گفتـه می‌شود که طبق الزامات دستورالعمل مذکور، اقدام به تامین ما‌لی جمعی برای متقاضی می‌کند.

متقاضی: به شخص حقوقی گفتـه می‌شود که به منظور تامین منابع مالی برای طرح، پروژه یا فعالیت مشخص، به عامل مراجعـه می‌کند.

طرح: به فعالیتی می‌گویند که متقاضی برای انجام آن، اقدام به تامین مالی جمعی می‌کند.

گواهی شراکت: ورقه بهاداری است که در تامین ما‌لی جمعی به صورت الکترونیکی منتشر می شود و از ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار معاف است. تامین مالی جمعی یا کراد فاندینگ نوعی از جذب سرمایه توسط انواع شرکت‌ها است که طی آن کسب و کارها با جمع‌آوری سرمایه‌های خرد و کوچک از تعداد زیادی سرمایه‌گذار با هدف تکمیل طرح‌های توسعه‌ای خود اقدام به تامین مالی می‌کنند. در حقیقت، تامین مالی جمعی برای کسب و کارها و سرمایه‌گذاران یک معامله برد-برد است. زیرا، یک شرکت از طریق طرح تامین مالی جمعی سرمایه مورد نیاز جهت پیشبرد پروژه‌های خود را تامین کرده و سرمایه‌گذاران هم با مشارکت در تامین مالی، به صورت ماهانه، چند ماه یکبار و… در عواید طرح مشارکت می نمایند.

فرایند سرمایه‌گذاری:

سرمایه گذاری در یکتاکراد بسیار آسان است و به سادگی چند کلیک می‌توانید در طرح دلخواهتان سرمایه‌گذاری کنید. در ادامه، مراحل سرمایه‌گذاری در این سکو را به‌طور دقیق و همراه با توضیحات لازم شرح می‌دهیم:

مرحله اول: ثبت‌نام

برای ثبت نام لازم است از قبل کد بورسی خود (سجام) را دریافت نموده باشید. در صورتی که هنوز در سجام ثبت نام نکرده اید لطفا مقاله مرتبط را مطالعه فرمایید.

انتخاب نوع سرمایه‌گذار: در ابتدا مشخص کنید که به‌عنوان یک سرمایه‌گذار حقیقی یا حقوقی قصد سرمایه‌گذاری دارید. هر یک از این دو نوع سرمایه‌گذار، شرایط و مدارک خاص خود را دارند.

با وارد کردن کد ملی در اولین بار ورد به سامانه یکتاکراد یک کد از سامانه سجام برای شما ارسال می شود که با وارد کردن آن در سامانه یکتاکراد ثبت نام خواهید شد.

مرحله دوم: بررسی طرح‌های سرمایه‌پذیر

تنوع طرح‌ها: یکتاکراد، طیف وسیعی از طرح‌های سرمایه‌پذیر را در حوزه‌های مختلف ارائه می‌دهد. این طرح‌ها ممکن است مربوط به حوزه‌های فناوری، تولید، خدمات و سایر صنایع باشند.

مطالعه دقیق: قبل از سرمایه‌گذاری در هر طرحی، به دقت جزئیات آن را مطالعه کنید. مواردی مانند خلاصه طرح، تیم اجرایی، بازار هدف، رقبای اصلی، مدل کسب‌وکار و پیش‌بینی‌های مالی را به دقت بررسی نمایید.

سرمایه‌گذاری هوشمندانه: با توجه به ریسک‌پذیری و اهداف مالی خود، طرح مناسب را انتخاب کنید.

مرحله سوم: واریز وجه

حساب کاربری: پس از انتخاب طرح مورد نظر، باید مبلغ مورد نظر را به حساب کاربری خود در یکتاکراد واریز کنید.

روش‌های پرداخت: در سکوی یکتاکراد دو روش جهت واریز وجه وجود دارد، فیش واریزی و پرداخت اینترنتی. در روش فیش واریزی ابتدا مبلغ مورد نظر خود را واریز کرده و سپس اسکن رسید پرداخت بانکی خود را در صفحه پرداخت برای ما ارسال کنید، در روش پرداخت اینترنتی نیز می‌توانید از طریق درگاه‌های بانکی اقدام به پرداخت مبلغ مورد نظر خود نمائید.

مرحله چهارم: دریافت گواهی مشارکت

تاییدیه سرمایه‌گذاری: بعد از تکمیل پویش تامین مالی جمعی و جمع‌آوری کل مبلغ درخواستی و تایید سکوی تامین مالی جمعی و شرکت فرابورس ایران، گواهی شراکت توسط شرکت فرابورس ایران صادر می‌گردد.

مرحله پنجم: اجرای طرح و بازگشت سرمایه

اجرای طرح: پس از جمع‌آوری سرمایه مورد نیاز، تیم اجرایی طرح به اجرای آن می‌پردازد.

بازگشت سرمایه: در صورت موفقیت‌آمیز بودن طرح، سود حاصل از آن بین سرمایه‌گذاران تقسیم می‌شود. زمان بازگشت سرمایه و میزان سود، مطابق با جدول زمان‌بندی طرح واریز می‌گردد